Látkové vložky

Proč používat látkové vložky?

To budeš prát jako naše babičky? To je snad návrat do středověku!

K používání látkových vložek jsem si sama přirozeně dospěla cestou mateřství, kdy jsem chtěla pro našeho prvního syna používat látkové pleny.
Důvody pro mě byly prvotně ekologické. Přála jsem si chránit životní prostředí a nevytvářet zbytečný odpad.

Postupně jsem přicházela na další benefity, které používání látkových plen přináší a když jsem po porodu začala menstruovat, věděla jsem, že se k jednorázovým vložkám nevrátím. Původně jsem si však pořídila menstruační kalíšek. Mimochodem v té době to u nás byla poměrně novinka a kamarádky na mě koukaly jako na zjevení, když jsem jim o úžasném kalíšku povídala.
Kalíšek, jakkoliv je však praktický a úžasný, mi nevyhovuje ke každodennímu používání. Potřebuji mít pocit, že krev může samovolně vytékat a být dole volná. Dokonce jsem při nošení kalíšku mívala pocit jakoby knedlíku v krku, až nevolnosti. Vagína a krk jsou energeticky propojené. Hledala jsem tedy jinou variantu menstruačních pomůcek a protože šiji, začala jsem tvořit vlastní látkové vložky, tvořila ten nejvíce pohodlný tvar a materiál.

Jaké jsou tedy výhody látkových vložek?

  • Pokud jsou zvoleny bio materiály, je jejich chemické zatížení pro tělo minimální až nulové. Do těla nepřechází žádné chemické látky jako z tampónů nebo běžných jednorázových vložek, které obsahují absorpční gely, parfémy a bělidla.
    Doporučuji prát v ekologických prostředcích
  • Látkové vložky jsou neskutečně jemné, nikde vás nebude nic škrábat, lepit se na kůži, zapařovat se
  • Mám v nabídce různé velikosti z látek vysoké savosti, pokud zvolíte správný typ, opravdu neprotečou a mohou být používány i v šestinedělí. Sada cca 12 vložek (záleží na různých faktorech – síle a délce menstruačního krvácení, jak často perete, jak sušíte) vám vydrží mnoho let, cca 6-10. Stále mám ve výbavě vložky staré 8 let.
  • Ušetříte a nemusíte myslet na nákup vložek. Jsou stále po ruce.
  • Jsou prodyšné a vhodné jako prevence mykóz
  • Nezapáchají
  • Nevytváří odpad
  • Jsou krásné 🙂

Jak se perou a jak to dělám na cestách?

Použitou vložku hodím do kyblíku s vodou a trochou ekologického pracího přípravku. Vodu každý den měním a nejpozději třetí den vložky vyperu.
Před praním vložky vymáchám ve vlažné vodě a pak je peru spolu s ostatním prádlem. Měla bych vám doporučit nedávat vložky do sušičky, ale přiznám se, že je do sušičky dávám. Jednak se horkým vzduchem ještě vydesinfikují, jsou rychle suché a připravené k dalšímu použití a i po letech užívání nespatřuji žádné poškození.

Vložky není třeba prát na vysoké teploty ani žehlit!

Na cesty si nosím nepromokavý pytlíček s PUL zátěrem a do něj ukládám použité vložky. Při nejbližší příležitosti je dám do kyblíku
s vodou nebo vymáchám, vyperu.

A jak to tak pozoruji u dalších žen, až vyzkoušíte, nebudete chtít jiné 🙂

Mám v nabídce látkové vložky denní, noční, intimky, vložky pro šestinedělí a velmi silnou menstruaci a také nabízím vložky na míru.

Používám bambusový aksamit, biobavlnu a froté PUL, plastové patentky

A víte, že menstruační krev je skvělé hnojivo?!

Látkové vložky

Napsat komentář